Er Thorning ‘dead woman walking’?

Sagde han virkelig det? Nogen gange skal man høre ordene to-tre gange, før de for alvor hæfter sig. Og som sagt så gjort. Venstres Lars Løkke gentog faktisk – mellem linjerne forstås – det måske begyndende politiske budskabet om, at : “Thorning er dead woman walking“.

Det skete i TVAvisen fredag aften kl. 21 – på en forbindelse direkte fra Rio. I dag kan vi læse et belæg for dén påstand i Politikens artikel ‘SMS’erne har glødet mellem Hjort og Vestager‘. Lad mig uddybe, hvad og hvorfor, at små ytringer her og der tyder på, at Thorning som jeg ser det, er begyndende ‘dead woman walking‘.

Det sagde Lars Løkke
På en forbindelse til Kåre Quist, der var aftenens vikar på TVAvisen, nævnede Lars Løkke flere gange, at der havde været kontakt med økonomiministeren. Og der havde været forhandlet gennem økonomiministeren. Ja, Lars Løkke havde ligefrem, og med egne ord, ‘tryglet’ økonomiministeren om ikke at indgå en skattereform med Enhedslisten.

For det utrænede øre – eller når Venstres formand generelt er træt – kunne det lyde som en fortalelse. For det er i offentlighedens opfattelse ikke økonomiministeren, men finansministeren, der forhandlede skattereform.

Det var altså – set udefra – ikke Margrethe Vestager (R), men Bjarne Corydon (S), der forhandlede med delegationen fra Venstre. Selvom Helle Thorning er i Rio, Villy Søvndal er i Rio, og Lars Løkke er i Rio, gentog Løkke to gange i TVAvisen, at han havde været i kontakt med økonomiministeren.

Det sagde Vestager og Claus Hjort
I dag bekræfter en artikel i Politiken så sort på hvidt, at SMS’erne vitterlig har glødet mellem Vestager og Hjort. Men endnu mere interessant fortæller artiklen også, at ‘nogen’ har fortalt Politiken om denne korrespondance. Og endda så tidligt, at Politiken ikke bare har kunnet søge, men også vældig hurtigt har fået aktindsigt i, hvad der således har været korresponderet om. Og mellem hvem. Det sidste er mere tankevækkende end SMS’ernes ordlyd i sig selv.

Hej Claus, jeg hører så meget, men vil gerne tale direkte med dig om skat. Det haster. Kan du ringe til mig?

Sådan skrev Margrethe Vestager, ifølge Politiken, onsdag eftermiddag til Venstres Claus Hjort. Minutter senere svarer Hjort, at han vender tilbage tre timer senere.

Kære Margrethe. Først kommet hjem nu. Rent privat anliggende. Ringer til dig om et kvarters tid. Giv melding, hvis det ikke passer. Sig ellers hvornår. Claus.

Som respons på Claus Hjorts SMS, svarer Margrethe Vestager tilbage:

Hvis du har brug for at tale med mig, så ring gerne – hvis jeg ikke tager den, så send en sms. Jeg er på vej til Ecofin i Luxembourg og kan ikke aflytte min telefonsvarer i udlandet.

Senere, da regeringen har modtaget – og læst – et brev fra Lars Løkke om betingelserne for Venstres tilbagevenden til skatteforhandlingerne, skriver Vestager i en ny SMS:

Hej Claus, jeg vil blot kvittere for Løkkes brev. Umiddelbart har jeg svært ved at se, hvor det adskiller sig fra jeres tidligere krav (…) Lad mig høre, hvad du tænker.

En avis med tætte kontakter
Politiken kan gengive teksten i SMS’erne, fordi avisen har fået aktindsigt i dem. ‘Nåh, og hvad så’, kunne man fristes til at tænke. Tja…
Nu er det bare sådan, at det ofte kan være lidt tidskrævende at få aktindsigt. Og nogen gange kan afsenderen ligefrem have en interesse i at trænere at oplysninger bliver udleveret, hvorfor der skrives og tovtrækkes frem og tilbage alt i mens, at tiden går.

Sejtrækkeri har tydeligvis ikke være tilfældet her, så langt fra endda, hvor de private SMS’er fra i onsdags (20. juni) kan læses i Politiken lørdag morgen (23. juni). Tre dage!

Konspirationsteori
Som tidligere nævnt på denne blog har jeg en vis svaghed for politiske konspirationsteorier – jeg tror simpelthen meget lidt på tilfældigheder i det politiske spil. Højst tankevækkende er det derfor, at en tredjepart (Politiken) så hurtigt søger aktindsigt i SMS’er, der er sendt fortroligt mellem to mennesker.

Hvordan ved tredjepart (Politiken) overhovedet besked om, at der netop findes en relevant SMS-korrespondance at søge aktindsigt i? Hvordan kan en avis få ikke bare viden om to specifikke personers SMS-korrespondance, men også SÅ HURTIGT beslutte at søge aktindsigt i korrespondancen? Og hvordan kan det være, at disse SMS’er udleveres så hurtigt og til direkte brug? Hmm…

For mig tyder det på, at de to mennesker, der har SMS’et med hinanden, eller deres nærmeste fortrolige, har haft en interesse i, at SMS’erne kom ud. Hurtigt. Nu. Og som del af noget større. Det kunne være en langsom, men begyndende fortælling om, at Thorning kun får én periode at være statsminister i.

Thorning som dead woman walking
Nu er det jo bare en konspiration, så hvorfor tillægge disse pudsige ministerielle fortalelser og nu offentlige SMS-korrespondancer nogen nævneværdig betydning overhovedet?

Med mindre altså, at ‘nogen’ har en interesse i at så, spire, gro og vækste en opfattelse af, at Thorning har haft sin tid, at hun IKKE har formået at udvise politisk lederskab mens tid var, og at andre derfor må tage over eller vise sig klar til at gøre det?

Man skal have boet, levet og åndet under en sten i ni måneder for ikke at have registreret flere forhold:

  1. Thorning er i krise og bebrejdes at være uden politisk lederskab og projekt
  2. Meningsmålingerne for statsministerens parti er ‘i bund’ og kalder på handling
  3. Vestager er kåret af et panel i Berlingske til at være Danmarks mest magtfulde person

Det mellem linjerne
Ovenstående punkter kan fx forklare, hvorfor Venstres Lars Løkke i TVAvisen fredag aften (22. juni) to gange gentager, at han har været i kontakt med økonomiministeren (selvom han er Rio samtidig med statsministeren). Så vidt Lars Løkke. Men tilføj, at:

  • Det kan forklare, hvorfor SMS’erne gløder mellem netop Margrethe Vestager og Claus Hjort
  • Det kan forklare, hvorfor Politiken hurtigt og tilsyneladende ret nemt har fået aktindsigt i en helt specifik SMS-korrespondance som i første omgang ellers kun to mennesker kender til
  • Det kan forklare, hvorfor Bjarne Corydon (finansminister, S) i TVAvisen kl. 21 fredag den 22. juni, udtalte om skattereformen med V, at han har påtaget sig et politisk lederskab

Hvordan vi ender vender og drejer det. Uanset hvor lidt vi tror på konspirationsteorier, fortalelser på tv, spin, SMS-tilfældigheder og aktuel aktindsigt på bagkant af en skattereform, så er bundlinjen, at Thorning er destabiliseret, og måske endda bliver det bevidst.

Share Button
Om Trine Nebel

Trine Nebel

Trine Nebel er fastansat på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, hvor hun underviser i og rådgiver om branding, tillid, troværdighed og omdømme. Trine er forfatter til flere bøger, har en master i retorik, en diplomuddannelse i kommunikation og en læreruddannelse bag sig. Hun underviser primært på kurser og videreuddannelser, men stedvis også på DMJX' grunduddannelser. Trine Nebel har rådgivet både staten, kommuner, fagforeninger, organisationer og i det private. Trines passion er at forløse andre afsenderes kommunikative potentiale uanset om dette sker via taler, præsentationer, debatter, sociale medier, TV eller radio. Og uanset om modtagerne er publikummer, borgere, medlemmer, vælgere eller (potentielle) kunder i en virksomhed.

20 Comments

Skriv et svar