Chefen for HOK, Agner Rokos, laver spin i Berlingske Tidende

Spin i sin mest rendyrkede form er når afsenderen forsøger at pådutte modtageren en holdning, uden at modtageren er klar over, hvad der foregår. Det er på denne præmis jeg mener, at chefen for Hærens Operative Kommando, generalmajor Agner Rokos, laver spin af værste skuffe på forsiden af Berlingske Tidende, Skærtorsdag, den 5. april 2012.

Essensen i debatindlægget
Baggrunden er en kroniklignende kommentar på Berlingskes debatsider. Skrevet af kaptajner og premierløjtnanter i forsvaret. Helt nøjagtigt 53 af slagsen. 53 velformulerede og relativt højt placerede ledere i forsvaret, der står frem med en tvivl om, hvorvidt de – når alt kommer til alt i en stressende krigssituation – har deres chefers opbakning:

Dette skal ikke misforstås, som at vi skal kunne slippe afsted med ustraffet at sætte vore egne folks eller civiles liv på spil, bare fordi vi har et job med stressende vilkår.

De 53 kaptajner og premierløjtnanter er altså helt afklaret med, hvad de IKKE ønsker at opnå, men beder blot om opbakning fra de chefer, der har uddannet dem.

Generalmajor Agner Rokos spin-svar
Nu skulle man tro at et åbent brev fra 53 sildesalatbeklædte ledere i forsvaret ville gøre et indtryk – hvis man ellers var en dygtig og lydhør chef. Men næh nej. Generalmajor Agner Rokos svarer ikke bare arrogant, men laver også spin på forsiden af Berlingske Tidende, når han tillægger officererne et ærinde, de netop og eksplicit har taget afstand fra:

Min umiddelbare reaktion er, at de unge officerer er frustrerede på baggrund af den omtale, sagerne har fået i pressen. De har opbakning fra deres overordnede chefer, men der påhviler et ansvar på alle niveauer. Hvis de unge ønsker carte blanche i enhver situation, har de valgt et forkert job.

Fagbladet Danske Officerer
Når 53 officerer sætter sig til tasterne med en kritik af deres overordnede, er det et alvorligt opråb. Deres indlæg har nemlig også været bragt i fagbladet Danske Officerer. Og siden Berlingske har også DR, Politiken og andre medier fortalt om indlægget.

Men et er indlægget. Hvad med selve svaret fra chefen for HOK? Når en chef i skikkelse af generalmajor Agner Rokos svarer så nedladende, arrogant og stik modsat af den kritik, der fremføres, er det – set ud fra en kommunikativ vinkel og en afstandstagen fra spin – om muligt et endnu større opråb end officerernes indlæg. Svaret kunne tyde på at der er noget om snakken!

 

Share Button
Om Trine Nebel

Trine Nebel

Trine Nebel er fastansat på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, hvor hun underviser i og rådgiver om branding, tillid, troværdighed og omdømme. Trine er forfatter til flere bøger, har en master i retorik, en diplomuddannelse i kommunikation og en læreruddannelse bag sig. Hun underviser primært på kurser og videreuddannelser, men stedvis også på DMJX' grunduddannelser. Trine Nebel har rådgivet både staten, kommuner, fagforeninger, organisationer og i det private. Trines passion er at forløse andre afsenderes kommunikative potentiale uanset om dette sker via taler, præsentationer, debatter, sociale medier, TV eller radio. Og uanset om modtagerne er publikummer, borgere, medlemmer, vælgere eller (potentielle) kunder i en virksomhed.

6 Comments

Skriv et svar