Kommunikation og retorik Mediernes rolle Politisk retorik

Statsministerens pressemøde (om betalingensringen) gav kun ét svar

Man kan undre sig over pressekorpset i dag. Allerede i statsminísterens indledning blev det understreget, at en løsning på spørgsmålet om betalingsringen, vil blive fremlagt i morgen ondsdag den 22. februar 2012.

Jeg tror ikke det tjener noget formål at gå ind i den diskussion
Statsministeren ikke ville derfor ikke svare uddybende på spørgsmål om betalingsringen på dagens pressemøde. Den holdning gentog hun igen og igen med henvisning til, at en god løsning vil blive fremlagt i morgen.

Alligevel gik hele pressemødet med en ubrudt kæde af spørgsmål om netop betalingsringen. Alverdens varianter af spørgsmål, retoriske spørgsmål, presupponerende spørgsmål, ledende spørgsmål, vildledende spørgsmål. Stillet i håb om, at statsministeren – stik mod hvad hun havde gjort klart ved pressemødets start – alligevel ville sige bare et eller andet der nærmede sig diskussionen om betalingsringen.

Samme svar igen og igen og igen
Helle Thorning-Schmidt ville dog ikke svare eller uddybe eller reflektere eller analysere. Derfor gentog hun i det uendelige den samme sætning igen og igen:

“Jeg tror ikke det tjener noget formål at gå ind i den diskussion”.

Og når hun ikke ville det, ja, så var det fordi, at en samlet, og god (blev det understreget), løsning fremlægges i morgen… Som det også blev gentaget vel over ti gange!

Bruger pressekorpset deres tid fornuftigt?
Det kan undre at et samlet pressekorps, der har direkte adkomst til at stille spørgsmål til statsministeren, ikke udnytter tiden bedre. Efter de første 4-5 forsøg kunne ingen være i tvivl om, at Thorning ‘ikke syntes det tjente noget formål at gå ind i den diskussion‘. Og derfor ikke ville komme til at gå ind i den diskussion.

Ingen (stort set) spørgsmål til andre emner
Der var INGEN spørgsmål til Grækenland, til EU eller beskæftigelsen. Emner der vel nok kunne fortjene lidt uddybende spørgsmål. De politiske journalister stillede, med meget få undtagelser, KUN spørgsmål til noget, de IKKE ville få svar på dagens pressemødet. Tilbage sidder undertegnede og funderer over om de politiske journalister på Christiansborg udnytter deres tid godt nok? Udnytter de pressemødets muligheder godt nok? Servicerer de deres læsere godt nok?

Share Button

10 thoughts on “Statsministerens pressemøde (om betalingensringen) gav kun ét svar”

 1. Relevant spørgsmål. Svaret er, at de politiske journalister IKKE servicerer læserne godt nok. For det første er den betalingsring langt fra tidens væsentligste politiske spørgsmål Den er regeringens archilleshæl, javist, og det er naturligvis af en vis interesse, at de tre regeringspartier flagrer omkring og tilsyneladende har mere end svært ved at nå til enighed. Men det faktum er for længst slået fast. Når statsministeren endda lægger løkken om egen hals ved at love et udspil i morgen, må journalisterne vel kunne rette fokus mod mere interessante emner og vente en enkelt dag med at hovere over, at regeringen ikke er i stand til at opfylde en intention i regeringsprogrammet.

  Det mest pinlige er vel egentlig, at journalisterne er så meget lemminge, at end ikke en enkelt har fået besked med fra chefredaktøren om at sætte en ny dagsorden. Her kan man vist for alvor tale om at køre i ring, i enhver betydning.

  1. Kære Lisa

   Jeg er meget enig med dig. Bevares, jeg synes da absolut det er kommunikativt interessant, at de tilsyneladende har interne stridigheder i regeringen. Jeg synes også det er kommunikativt interessant, at S + SF tilsyneladende har været så dårlig strategisk forberedte på, hvordan de ville håndtere den betalingsring efter et valg.

   Endelig har jeg lige lavet afgangsprojekt på en diplomuddannelse, hvor jeg havde Socialdemokraternes mediehåndtering som case, så derfor synes jeg – igen ud fra en kommunikativ synsvinkel – at pressemødet og hele udviklingen er virkelig interessant.
   Men…. Når nu statsministeren – ja, som du selv siger – lægger løkken om egen hals, og giver en frist på 24 timer, hvorfor så ikke vente og eventuelt forberede de virkelig gode spørgsmål til i morgen. Og så i øvrigt bruge pressemøde på at blive klogere på noget af alt det andet, der foregår rundt i det store vide verden.

   Tak for din kommentar, mange hilsner fra Trine.

   1. Trine Nebel, jeg læser altid dine indlæg, som regel enig, men ikke her helt. hvoraf ved du, de har skændtes, man har jo ofte oplevet også tidligere, uenighed mellem regeringspartier, uden det er en katastrofe. Der er jo et EU formandskab, der også skal håndteres, så tiden fra valget og til nu har været yderst hæsblæsende, idet LLR ventede længst muligt, så HTS fik de værste odds at arbejde under.
    R roser hende i avisen og mener hun trådte i karakter, ved at skære igennem og jeg er enig her, hun kunne ikke sige andet end det hun gjorde i går. Tak for flere gode indlæg i øvrigt.

    1. Kære Helle

     Jeg forstår godt journalisterne gerne vil finde en kommunikativ sprække, men sagden har været under vej (for) længe, så det gik vel nok at vente 24 timer. Resten af pressemødet kunne havde været brugt til at spørge ind til, grave dybt i, nogle af de mange andre politiske emner – fx EU som du selv nævner – der også optager den politiske verden, formandsskabet og regeringen.

     Når jeg tillader mig at gisne om, at der har været ueninghed, så er det ud fra en simpel vandrørslytning. Bemærk Søvndals ordvalg i morges, da han sagde, at de (SF) gerne ville have haft det anderledes, men ‘at det havde man ikke kunnet kommet igennem med’. Jeg tror ikke der er tvivl om, at de har været internt uenige, og måske skulle man bare sige det som det er. Det tror jeg faktisk de fleste ville kunne forholde sig til – og så i øvrigt se at komme videre.

     Desværre ser det ud til, at det ikke er hele regeringen, der får fælles smæk for beslutningen, men kun S + SF, mens til gengæld Radikale Venstre løber med det nye budskab om, at der skal satses å roadpricing. Jeg forstår simpelthen ikke den kommunikationstrategi. Hvorfor filen melder de tre partier ikke fælles ud, og kommer med fælles forslag til, hvad der så skal ske – fx roadpricing.
     Det er desværre, Helle, et tegn på, at loyaliteten de tre partier imellem ikke er i top!

     Tak for de rosende ord i øvrigt, hilsen Trine.

 2. Det virker på mig som om at de politiske journalister er blevet en stor V-loge ! Hvor er den 4. statsmagt henne?

 3. Og så slipper katten jo alligevel ud af sækken efter et par timer , om at betalingsringen er opgivet, så styr på sit eget bagland bar hun heller ikke, statsministeren.
  Det er er helt enestående elendigt solgt sag fra regeringens side hvor dygtigt men helt hovedløst spin fra Venstre totalt har afsporet debatten om hvad ser i alle vores nabolande har vist sig som en vindersag, da først den blev gennemført af politikere, der turde stå ved deres synspunkter, selv når pressehetzen kørte.
  Det er næsten det mest nedslående: først tager regeringen rigtigt, rigtigt mange tæsk pga trængselsafgifterne, men med det flakkende lys for enden af tunnellen at erfaringerne fra Sverige, Norge og England viser at folkestemningen kan vendes når først den er indført.
  Nu tør man så alligevel ikke, og så har det hele været forgæves og udstiller handlingslammelse og en rygrad som overkogssikring spaghetti.

  1. Kære Henrik

   Tak for dit svar. Det er i hvert tilfælde tankevækkende at overføre argumenteationen om, at betalingsringen aldrig blev en folkelig sag til Grækenland. Hvis politikere kun skal tage beslutninger, hvis der er folkelig opbakning, er det ikke sikkert der blev besluttet så meget. Og reformerne i Grækenland kan vist næppe siges at have folkelig opbakning. Men besluttet blev de jo (heldigvis) alligevel!

   Mange hilsner fra Trine.

 4. Trine Nebel, du kan have en pointe, men glemmer eller forbigår en anden, nemlig Enhedslisten, de skal med, da de er en del af finansloven og regeringsgrundlaget som støtteparti. Havde pressemødet først været torsdag, havde man nået at afholde møde med dem også, tiden er ofte en god faktor på andre tider en dårlig. Sådan er det. Jeg synes, pressen har håndteret sagen, trængsel, ensidigt, negativt ofte hetzagtigt og manipulerende og faktisk, som var der en broderloge mod regeringens politik generelt. Thorning har man vedtaget dur i udlandet, men ikke herhjemme. Da udlandet/EU er ret begejsret , er det jo også svært at mene andet.
  Jeg tror, når roen er faldet over pressen, og de fokusere,r som Lise Rasmussen siger på mere langt vigtigere ting, så vil kravet om en ring komme eller en anden brugbar løsning fra det grønne bagland. Løsningen med skiftende arbejdstider, har jo været på banen, det duede ikke, så venstres løsning er droppet forlods.
  Jeg synes trods uheldigt forløb, at statsministeren trådte i karakter og skar igennem, hun kunne ikke sige andet, og pressen bliver jo som en mobbende skolegård, når de ikke får den slikkepind, de troede de fik.

 5. Det er 3. pressemøde, hvor vi seere og lyttere ser en gruppe inkompetente journalister ført an af TV 2 NEWS, BT og DR. Med inkompetente men, jeg, som du selv, at de ikke servicerer os med viden, men med fnidder. Kan vi nu ryste hende, kan vi nu fokuserer på en peanuts fejl, senest at HTS sagde,” ja der har da været høring”, hun rettede det straks til ja, en blev aflyst, men der har da været en, ja i FT, det var så henvist til Islands brygge, en huskefejl som jo intet betyder, da emnet mange gange har været oppe i FT på forskellig vis. Men det fokuseres der på. Ikke på besøget i Paris dagen før, eller hos Obama på fredag. Det vil jeg da langt hellere høre noget om, end fnidder. og den med en broderloge, som jeg har mødt at flere bloggere rundt omkring, oplever det som, kan du ikke forske lidt i det.

Comments are closed.