Budskabshåndtering Det nørdede Kommunikation og retorik Omdømme og image

Sproglig korrekthed gavner omdømmet

Sproglig korrekthed, eller PURITAS om man vil, er temmelig retorik-nørdet, og så alligevel ikke. Jeg vil her vise dig en lille video, der på smukkeste pædagogisk vis demonstrerer et hjørne af retorikken. Det er let forståeligt, brugbart og direkte anvendeligt. Men hør først her…

Puritas betyder sproglig korrekthed.
I romersk retorik talte man om, at et fedt sprog som andre gad at lytte til, skulle opfylde fire ‘tommelfingerregler’; korrekthed, klarhed, udsmykning og egnethed. I dette indlæg kommer vi KUN et på et hjørne af korrekthed. At have et blogindlæg fyldt med stavefejl er ikke godt for mit retoriske omdømme.

Din kommunikation med din målgruppe bør også være så sproglig korrekt som mulig. Det viser at vi som afsendere har forsøgt at gøre os umage og tager modtagerne seriøst. Med lidt held påvirker det vores omdømme og image som seriøse afsendere.

Video fra Studieportalen om ejefald
Videoen jeg vil vise dig er fra Studieportalen. Den handler ejefald eller genitiv. Hvornår skal du fx sætte [s] efter et ord, hvornår skal du sætte en[‘] og hvornår skal du gøre begge dele?

Cicero har skrevet om det gode sprog
Cicero – romersk retoriker

Ejefald eller genitiv er kun en lille del af et korrekt sprog.
Sproget skal være korrekt. Det lyder måske meget enkelt, men stakkels den journalist på Politiken der bytter om på fx nogen/nogle eller forælder/forældre eller sætter [s] hvor der skulle have været en [‘]. Det får læsernes redaktør på overarbejde. Jo mere korrekt du skriver, jo mere seriøst fremstår dit budskab. Som altid tager videoen kun nogle få minutter.

Klik og blev klogere med Retorik-tv og linket fra studieportalen: Ejefald/genitiv fra Studieportalen

Share Button