Uncategorized

Grundlovstalen er en lejlighedstale

Kl. 6.45 tjekkede jeg i DR Byen for at sidde klar ved P4-mikrofonen den 5. juni – emnet var naturligvis grundlovstaler. Men hvad er en grundlovstale for en størrelse, hvad kan grundlovstalen og hvem holder grundlovstalerne?

Grundlovstalen er en retorisk situation, hvor taleren kan bekræfte vores fælles værdier baseret på grundloven. Grundlovstalen giver mulighed for at fremlægge demokratiske principper, vinkler og idéer, og mane til eftertanke hos publikum.

Og det var hvad fx statsministeren gjorde i sin tale på årets grundlovsdag 2014

Over 1.000 af de danskere som meldte sig til kampene på havene kom aldrig hjem. Vi skylder dem, modstandsbevægelsen og vores allierede den største respekt og ydmyghed. Og vi skylder dem, at vi aldrig tager vores frihed og demokrati for givet.

Lejlighedstaler der samler publikum
Men grundlovstalen er også en såkaldt lejlighedstale, hvor taleren kan og bør rose eller dadle, for at hylde eller fordømme i forhold til demokratiet og dets grundsætninger.

Og det var hvad formændene for Konservative og SF brugte grundlovsdagen til i år.

På Christiansborg bliver der brugt alt for megen tid på taktik og spin i stedet for det politiske indhold. Der bliver brugt alt for meget krudt på at skyde på hinanden i stedet for at tale om ens egne synspunkter og ideer. Og personsager fylder alt for meget i forhold til politiske tanker.
Citat: Lars Barfoed, grundlovstalen 2014

Vi politikere har jo en troværdighed, der ligger under ejendomsmæglere og brugtvognsforhandlere – det er alvorligt, vi skulle jo være folkets repræsentanter.
Citat: Pia Olsen Dyhrs, grundlovstalen 2014

Først og fremmest skal grundlovstaleren vide, at lejlighedstalen er et kulturelt samlingspunkt for ligesindende. Man taler gerne ud fra et fælles værdigrundlag som modtageren kan identificere sig med.

Hvad du bør huske som grundlovstaler
Rentretorisk skuer lejlighedstaler, og altså også grundlovstalen, både bagud og kigger fremad, skaber samhørighed, slår på det fælles og samler taleren og publikum omkring et fælles emne, og mod det som splitter.

Hvis du leger med tanken om selv at holde en grundlovstale eller en tale til en anden særlig lejlighed, så husk endelig at forberede dig.

Start senest 48 timer før sendetid (læs: senest ugen før), men allerhelst i rigtig god tid!

Det havde P4-værterne af gode grunde ikke lige tid til, men skrive og holde en tale ville værterne, der spurgte ud i æteren efter gode råd og idéer, der samlede Nordjylland og nordjyder om en fælles demokratisk sag i dagens anledning.

Her kan du læse P4-værternes korte, lokalpatriotiske grundlovstale, baseret på samspil med lytterne, og skabt på de godt to timer værterne havde fra jeg forlod studiet til programmet lakkede mod enden 🙂

Gode nordjyder, det er en festdag i dag.

Vi hylder den danske grundlov, der gav os retten til at forsamle os, at ytre os og at drikke fadøl af plastikkrus.

Vi hylder demokratiet, som giver os mulighed for at stemme på politikere, der har rod i bilagene og sætte kryds ved politikere, der siger et og gør noget andet.

Vi hylder ytringsfriheden, som giver os medier mulighed for at erfare snart det ene, snart det andet, mens vi venter i syv stive timer uden for Odense Kongrescenter.

Men heldigvis har vi det godt her i det nordjyske. Vi er stolte og glade for at være nordjyder, og hvis vi havde været fra en anden del af landet, så ville vi have pralet med alle vores gode fodboldresultater. Men det gør vi ikke, for vi vil hellere diskutere om Limfjordsforbindelsen skal være det ene eller det andet sted, og vi venter tålmodigt på den for fjerde årti i træk, mens københavnerne laver metroprojekter i stor stil og Herning får et nyt motorvejsstykke.

Er græsset så grønnere på den anden side? Det tror vi ikke, for vi har jo både Augo og Vesterhavet, og skulle vores græs ikke være grønnere, så er vores arbejde i hvert fald sortere.

Uanset om du er sort, grøn, blå eller rød, om du skal til det store politiske møde i dag eller bare nyde en halv fridag derhjemme, så ønsker vi dig en rigtig god grundlovsdag.
Citat: P4-værterne, Nordjylland, 5. juni 2014 🙂

Den optimale grundlovstale
Optimalt og ideelt set kan en grundlovstalen bruges konstruktivt og samarbejdende, fordi taleren – i den bedste af alle verdener – versionerer en virkelighed med nye muligheder.

Om de mange grundlovstaler i 2014 levede op til dette, må tiden vise. Alene publikum afgør om de er blevet påvirket i en sådan grad, at de får lyst til at handle på bagrund af de forslag, idéer og tanker som taleren præsenterede i grundlovstalen – lejlighedstalen i anledning grundloven.

Ønsker du selv at blive en bedre taler – til næste grundlovsdag eller andre særlige lejligheder, hvor en tale vil være på sin plads, kan du søge lidt rundt på bloggen efter gode råd, eller se denne lille inspirationsvideo, jeg har lavet om at blive en bedre taler.

Share Button