Det nørdede Kommunikation og retorik Taler

Alle de amerikanske indsættelsestaler

Hvert fjerde år den 20. januar skal den nyvalgte præsident holde sin indsættelsestale foran Kongressen i Washington D. C. I år forventes 800.000 mennesker at møde frem i The Mall, parken der strækker sig fra Kongressen til Lincoln Memorial, for at høre Barack Obama holde sin anden indsættelsestale.

Inaugural speeches
En præsidents indsættelsestale kaldes for inaugural speeches. Det er en genre helt for sig. Der er tale om en lejlighedstale, der – selvom den holdes af en politiker – ikke i genremæssig forstand er en politisk tale. Det er et kæmpe arbejde at skrive en indsættelsestale, der huskes og gør indtryk. Men avisen The Washington Post har gjort arbejdet nemmere 🙂

Måske har du selv mod på at lege taleskriver for en dag? Du kan sammensætte din egen indsættelsestale ved at trække rundt med klip og citater fra tidligere taler ved at følge linket her.
God fornøjelse med taleskrivningen.

Gennem tiden har der været 44 præsidenter. Nogle valgt for én periode, andre for to. Alle har de holdt deres indsættelsestaler den 20. januar – uanset vejret. I går – søndag den 20. januar 2013 – holdt Obama og vicepræsident Joe Biden en lille ceremoni i Det Hvide Hus, hvor de begge formelt blev genindsat.

At der blev holdt en lille for-indsættelse skyldes en tradition om, at hvis den 20. januar – den officielle indsættelsesdag – falder på en søndag, så venter man med den store indsættelsestale foran Kongressen til om mandagen. Altså i dette års tilfælde den 21. januar. Da USA ikke kan være uden præsident i 24 timer, klarer man skærene ved først at holde en for-indsættelse, og dagen efter give den gas i The Mall.

I dette indlæg får du et link til samtlige indsættelsestaler. Fra alle præsidenter. Du kan læse detaljer fra selve indsættelsesdagen – om det regnede og præcis hvilken bibel præsidenten lagde sin hånd på – og du kan læse en udskrift af alle taler.
Her er linket til alle amerikanske indsættelsestaler gennem tiden.

Her får du desuden en lille smagsprøve på, hvad nogle af de 43 præsidenter FØR Barack Obama blandt andet sagde i deres indsættelsestaler. Rigtig god læselyst.

George Washington
“All I dare hope is that if, in executing this task, I have been too much swayed by a grateful remembrance of former instances, or by an affectionate sensibility to this transcendent proof of the confidence of my fellow-citizens, and have thence too little consulted my incapacity as well as disinclination for the weighty and untried cares before me, my error will be palliated by the motives which mislead me, and its consequences be judged by my country with some share of the partiality in which they originated”.

Ronald Reagan
“To a few of us here today, this is a solemn and most momentous occasion; and yet, in the history of our Nation, it is a commonplace occurrence. The orderly transfer of authority as called for in the Constitution routinely takes place as it has for almost two centuries and few of us stop to think how unique we really are. In the eyes of many in the world, this every-4-year ceremony we accept as normal is nothing less than a miracle”.

John F. Kennedy
“The world is very different now. For man holds in his mortal hands the power to abolish all forms of human poverty and all forms of human life. And yet the same revolutionary beliefs for which our forebears fought are still at issue around the globe—the belief that the rights of man come not from the generosity of the state, but from the hand of God”.

Bill Clinton
When our Founders boldly declared America’s independence to the world and our purposes to the Almighty, they knew America, to endure, would have to change. Not change for change’s sake, but change to preserve America’s ideals—life, liberty, the pursuit of happiness. Though we march to the music of our time, our mission is timeless.

Barack Obama (1. inaugural speech)
The words have been spoken during rising tides of prosperity and the still waters of peace. Yet, every so often, the oath is taken amidst gathering clouds and raging storms. At these moments, America has carried on not simply because of the skill or vision of those in high office, but because we, the people, have remained faithful to the ideals of our forebearers and true to our founding documents. So it has been. So it must be with this generation of Americans.

Udskrift af Obamas 2. indsættelsestale
Som indlæggets sidste citat, eller rettere sidste tale, får du her linket til udskriften af hele Obamas 2. indsættelsestale. Ord for ord. Hvor selv publikums reaktion er taget med. Og selvfølgelig et videolink, hvor du kan se og høre talen igen (og igen og igen og igen).

Share Button

1 thought on “Alle de amerikanske indsættelsestaler”

Comments are closed.