Kommunikation og retorik MÅ læse Omdømme og image Politisk retorik Troværdighed

Derfor elsker vi vikaren fra helvede

Det er muligt, SF ikke elsker Karsten Hønge, Anne Baastrups vikar, men det er vi andre som gør. Vi elsker ikke Karsten Hønge for at være SF’er, men for at være U-Christiansborgsk. Lad mig forklare.

Det var Ekstra Bladet, der forsiden af deres onsdagsavis (Jan. 2014) døbte Karsten Hønge for: “Vikaren fra helvede”. Titlen tog Hønge på sig i en ruf, og ændrede resolut beskeden på sin telefonsvarer til: “Velkommen til helvedes forkontor. Vikaren Karsten Hønge er sendt på arbejde, men indtal en besked”.

Manden har altså ikke bare humor, han er også i stand til at ramme folkestemningen. Flere politiske kommentatorer har derfor også spekuleret på, om det var klogt (som i taktisk klogt) for Anne Baastrups vikar at melde så hårdt ud. Men at kommentere på om Hønges strategi var klog, er at fejllæse ‘vikaren’.

I dette tv-indslag fra DR1’s “21 Søndag” (2. februar 2014), som jeg med tak har lånt et 15 sekunders klip fra (optaget med min gamle HTC-telefon, sorry), skærer Karsten Hønge strategien ud i pap…

Der er nemlig ikke nogen strategi, og han er træt af, at Christianborg stort set ikke længere er end strategi og taktik.

Karsten Hønge mener, at befolkningen er dødtrætte af den politiske jargon, de møder hos politikere, der er skolet på Borgen. Faktisk så trætte, er vælgerne, at de oftere og oftere tuner ind på en anden frekvens, end dén politikerne sender på – som desillusionerede modtagere og uden ambition om, at politikerne reelt svarer på noget som helst.

Det gør Karsten Hønge derimod. Og derfor elsker vi ham. Han gør det, der er så U-Christianborgsk og retorisk forløsende, at man bliver demokratisk glad i låget af at høre på ham; han svarer nemlig på dét, han bliver spurgt om. Og uha-da-da. Det bliver man kanøflet for på Borgen.

Men Hønge er som vikar fra helvede – derude hvor borgerne åbenbart befinder sig – mere i pagt med folkestemningen, end stort set alle andre ‘kendte’ politikere i Den Politiske Landsby.

Det handler ikke om, at Karsten Hønge er politisk uerfaren, socialist, tømrer eller såkaldt åbenmundet. Det handler om, at han er svaret på den mistillid mange vælgere nærer til politikere, hvis troværdighed skønnes LAVERE end brugtvognsforhandlere og ejendomsmæglere (læs hele troværdighedsanalysen fra Radius Kommunikation her).

Vi mister i stigende grad tilliden til det politiske niveau, for de folkevalgte overtræder alle de ‘regler’, vi ved er troværdighedsopbyggende.

Jo mere en afsender demonstrerer dygtig- og duelighed, moralsk karakter og uegennyttig imødekommenhed, jo mere troværdige vil vi opfatte dem.

Den gængse politiker kan godt drage os i tvivl om, hvorvidt de er dygtige og duelige til deres job. Ofte virker de taktiske og magtfuldkomne, og centrerede omkring egne interesse og udenoms snak. Altså det stik modsatte af, hvad der virker troværdighedsopbyggende.

Karsten Hønge derimod virker til at tage jobbet alvorligt som politiker (som i at stemme og tale efter sin overbevisning), når han kaldes ind som vikar. Ikke noget med at sidde nede på lærerværelset (læs: gruppeværelset) og fede den af.

Han virker oprigtig og som værende tro mod SF’s socialistiske idealer, som han hellere vogter over end sælger ud af. Han tager traditionelle SF-vælgernes parti og gør det højlydt. Han svarer lige ud af posen, på det han bliver spurgt om – mens han højlydt lægger afstand til alt det forlorne, strategiske og taktiske.

Det kan vi  – borgerne/vælgerne – godt lide. Vi er bare ikke vant til det! Eller som en veninde sagde i går:

“Jeg er ikke SF’er, men jeg hørte ham i radioen forleden, og tog mig i skrue op og ikke ned for lyden. Bagefter undrede min egen handling mig. Jeg orker nemlig ikke politikernes sædvanelige standardsvar, hvor de ingenting mener og alt er koordineret. Men ham dér ‘vikaren fra helvede’, han mener jo noget. Derfor skruede jeg op”.

Min veninde var ikke den første. Alle jeg har hørt kommentere på SF, har bemærket, at ‘ham dér Hønge’ jo både siger, hvad han mener og svarer på de spørgsmål journalisterne stiller…

Karsten Hønge ved det måske ikke selv, men han rammer befolkningen i solar plexus. Uanset hvem vi er og hvad vi stemmer, så hungrer vi efter politikere med en ‘rigtig’ personlighed. Mennesker som mener noget, og tør sige det højt. Politikere med kant som vi andre kan støde os på, så vi kan overveje, hvor vi selv står.

Vi vil have folkevalgte, der svarer på de spørgsmål, de får, og ikke undviger for straks at promovere deres egne evindelige overskrifter. Vi orker det ikke mere!

Så længe ‘de andre’ politikere ikke lærer af Karsten Hønges ikke-strategi, vil folkevalgte ligge bunden af også de næste troværdighedsmålinger. Og derfor elsker vi, uanset vores politiske udgangspunkt, Kasten Hønge. Derfor elsker vi ‘Vikaren fra helvede’ – for helvede!
Troværdighedsanalyse

Share Button

1 thought on “Derfor elsker vi vikaren fra helvede”

  1. Mange gode pointer her. Jeg kunne ønske mig, at kommentariatet læste med. Det er fortvivlende, at det taktiske, strategiske, indstuderede, forudsigelige og ikke mindst populistiske tiljubles af kommentariatet i både skrevne og elektroniske medier. Ve de politkere, der har en dybfølt selvstændig mening om en sag, hun brænder for, eller som ikke gider svare på “konfliktspørgsmål. De bliver udråbt som amatører. Til gengæld klapper man lystigt over smarte opportunistiske udtalelser, løben efter tilfældige folkestemninger og 180 graders vendinger – de politikere, der excellerer i den slags bliver nærmest helgengjort – og resultatet er desværre, at mange vælgere efterhånden tror mere på dem end på de mere ærlige og engagerede.

Comments are closed.