Det nørdede Kommunikation og retorik MÅ læse Politisk retorik

Den retoriske kløft i den politiske debat

Som uddannet retoriker føler jeg en vis forpligtigelse til at være med til at pointere den kulturkløft, der findes mellem borgere og politikere, og som burde kunne afhjælpes med optimal kommunikation. Et folketingsvalg venter lige om hjørnet, og det er derfor nu borgerne skal kommunikeres med på en redelig måde.

Men hvordan er det nu lige man gør det, og vil borgerne ikke hellere tales efter munden, kan de tåle at høre sandheden?
Ja, det mener professor i retorik, Christian Kock, at vælgerne kan.

Politikere – de svarer jo ikke!
Christian Kock, der er professor ved institut for retorik på Københavns Universitet, skriver i bladet ”Kommunen”, den 5. april 2011, at politikere skal blive bedre til at tale lige ud af posen, og skal undlade at bagatellisere borgernes kritik. Kock mener at borgerne er mere modtagelige overfor en ordentlig, plausibel forklaring end politikere har tendens til at tro. Retorikprofessoren mener, at der ikke er nogen vej udenom at tale om tingene, og at politikerne skal forklare, stille og roligt, at der grunde til at de beslutter som de gør. Og at de grunde vejer tungere end andre grunde.

Borgerne er parate til sandheden
”Den form for ærlighed er befolkningen parat til”, siger Christian Kock, der mener at mange borgere føler sig fremmedgjorte og frustrerede, fordi de ikke rigtig får forklaret, hvad der foregår. Måske har professoren ret et stykke ad vejen. Jeg mener dog at også borgerne har et medansvar for at bidrage til den gode debat. Borgerne kan i endnu højere grad end i dag tillade sig at spørge konstruktivt ind til beslutningerne, og på den måde signalere at valgflæsk og vindfrikadeller ikke er svar nok.

Bliv klædt på til valgkamp og den politiske retorik
Når det er sagt, så tilhører jeg Christian Kocks faste læserskare. Jeg kan anbefale at læse Christian Kocks nye bog: ”De svarer ikke. Fordummende uskikke i den politiske debat”. Bogen handler om, hvorfor det ofte går galt, når politikere og andre debattører diskuterer med hinanden og med offentligheden. Bogen dissekerer den politiske debats uskikke med afsæt i konkrete eksempler fra landspolitik. Men netop dét er jo relevant i en tid, hvor folketingsvalget står for døren. For som Kock påpeger: ”Har man først fået øje på de mest almindelige unoder, er man bedre klædt på til at forholde sig kritisk og selvstændigt til den politiske debat – og til at forlange noget bedre”.

 

 

Share Button

1 thought on “Den retoriske kløft i den politiske debat”

Comments are closed.