50 83 10 06 trine@festtaler.dk

I dag den 22. november 2013 er det præcis 50 år siden, at den amerikanske præsident John F. Kennedy blev skudt i Dallas Texas. JFK, en politisk legende, der siges at have inspireret Obama. Men Kennedy inspirerede også sin taleskriver Ted Sorensen, der døde den 31. oktober 2010 – kort før han skulle til Danmark og tale på Journalistforbundets Fagfestival.

Ted Sorensen var ikke blot taleskriver, men også rådgiver for John F. Kennedy. Sorensen tænkte og skrev taler som var han inde i hovedet på Kennedy. Det kan du som taleskriver lære meget af. Og det samme kan den politiker, der vil gøre indtryk med sine taler.

Flyt ind i din taler
Det giver måske lidt bizarre billeder på nethinden at skrive man skal flytte ind i sin taler, men som taleskriver er det vigtigt at få (god) tid sammen med den, man skal skrive en tale for.

Man kan som taleskriver sagtens skrive taler, uden at være i nærheden eller direkte kontakt med den som skal tale. Det kommer der bare sjældent nogle gode, mindeværdige og passionerede taler ud af.

Når man ikke for alvor kender og forstår, den man skal skrive tale for, er det svært at ramme sjælen hos taleren.

Med sjælen mener jeg forståelse for talerens tanker, følelser, humor (mangel på samme), viden, interesser, hobbies, baggrund, anekdoter, sorger, glæder, mønstre, habitus, musiksmag, ferieformer, hadeobjekter, yndlingsretter, drømme, visioner, grænser, indsigter, empati og gennemslagskraft.

Alle de ovenstående vinkler er med til at påvirke hvilke ord, der skal sættes sammen, på hvilken måde, og med hvilken betoning. Men fordi alle disse overvejelser netop ikke gøres, hører vi så uendeligt mange taler, der ikke gør indtryk på os – og hvor vi i stedet tjekker indbakken via mobilen og poster på Twitter, mens der tales.

Vi er uopmærksomme fordi taleren ikke fanger og eller fænger med sine ord. Såre enkelt. Såre svært. Og derfor også mange taleskriveres ærgrelse, at arbejdet med fx de politiske taler ikke prioriteres højere i partier, politisk styrede organisationer, kommuner, fagbevægelsen og andre steder, hvor den politiske tale hører hjemme.

Ted Sorensen skrev JFK’s taler
Selvom det er 50 år siden JFK blev skudt i Dallas Texas. Alligevel fylder JFK stadig meget. Han er blevet en myte, og for taleskrivere har Ted Sorensen lidt af den samme glimmer. Det, der betegnede Ted Sorensens forhold til JFK, var, at Sorensen var meget tæt på præsidenten, og derfor have dyb indsigt i alle de emner, jeg oplistede ovenfor. Og flere til.

Fordi Ted Sorensen fik ‘lov til’ at ‘flytte ind’ i taleren John F. Kennedy kunne Ted Sorensen skrive mange af præsidentens fantastiske taler.

Nyd derfor dette interview, der ikke er set af særlig mange, hvor den aldrende, men indsigtsfulde, Ted Sorensen taler lige ud af posen om, hvordan niveauet for politiske taler er faldet, fordi de gennemtjekkes af ‘hundrede embedsmænd’ og undervejs mister saft, kraft, nerve og nøglebudskab!

Der er noget at tage fat på for den kommende ambitiøse politiske taler, der vil andet og mere med sin tale end bare at holde den.

Ambitionen kunne være at gøre indtryk og give publikum et budskab de kunne tale om – længe efter talen er holdt.