Obamas State of the Union-tale er 100% retorik

I morges hørte jeg en bid af programmet Radio24syv-morgen, hvor der blev talt om Obamas State of the Union tale. Hvor god var den, hvad havde han sagt, hvordan havde han sagt det osv. En gæst i studiet kommenterede frem og tilbage og tilføjede så, at talen rent retorisk var god! Øhh… rent retorisk? Hvad var resten af talen så, tænkte jeg. Eller hvad ved talen var ikke retorisk?

State of the Union er retorik
En tale er først og sidst retorisk. State og the Union-talen er retorik. Uanset hvad den handler om, hvor god den er, hvem den overbeviser eller hvilken præsident, der holder den. Retorik er overbevisende kommunikation. Mange tror fejlagtigt at ordflom og veltalenhed er retorik, og resten af talen er noget andet. Men hvad skulle det ‘andet’ da være? Se tv-klip fra Obamas State of the Union-tale. Eller kom med bag kulisserne når den årets store tale i Det Hvis Hus forberedes.

Retorik er ikke bare veltalenhed og spin
Retorik kan flytte stemmer, retorik kan bevæge et publikum. Retorik er følelser, fakta og personlighed. Retorik kan få den tidligere premiereminister Gordon Browns troværdighed til ramme en fortovsflise, så det næsten fysisk kan høres. Retorik kan argumentere både implicit og eksplicit og føre bevis sine påstande. Retorik kan postulere, begå spin, manipulere, men kan også tage hensyn til modpartens argument, hvis debat er noget der ligger afsenderen oprigtigt på sinde.

En kommentator ville aldrig sige: Det bar’ jura!
Som Retorikmagasinet kort skriver: ”Så snart vi gennem symboler som fx tale, skrift, billeder og blomster, søger at vinde tilslutning til et synspunkt, udøver vi retorik”.

Retorik lægger med andre ord vægt på overbevisning og redelig argumentation frem for simpel overtalelse. At udskille en tale i dele, hvor kun noget af talen er ‘rent retorisk’, blotter en uvidenhed eller faglig misforståelse. Det svarer til i en retsal at sige: ”Rent juridisk er det en god sag, men…”. Hvilke andre elementer spiller mon ind i?

Altså og om Obama
Retorik er ikke ‘bare retorik’ forstået som det modsatte af fakta, og noget man kan skrue op og ned for, selvom både politikere og kommentatorer ofte lidt nonchalant omtaler faget sådan. Og ja, jeg er vild med Obama – indrømmet. Både i badebukser og på en talerstol! Altså rent retorisk…!

Share Button
Om Trine Nebel

Trine Nebel

Trine Nebel

Trine Nebel er fastansat på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, hvor hun underviser i og rådgiver om branding, tillid, troværdighed og omdømme. Trine er forfatter til flere bøger, har en master i retorik, en diplomuddannelse i kommunikation og en læreruddannelse bag sig. Hun underviser primært på kurser og videreuddannelser, men stedvis også på DMJX' grunduddannelser. Trine Nebel har rådgivet både staten, kommuner, fagforeninger, organisationer og i det private. Trines passion er at forløse andre afsenderes kommunikative potentiale uanset om dette sker via taler, præsentationer, debatter, sociale medier, TV eller radio. Og uanset om modtagerne er publikummer, borgere, medlemmer, vælgere eller (potentielle) kunder i en virksomhed.

One Comment

Skriv et svar