DR gav Thorning en folkelig underhåndsserv

Hvem skulle have troet at ordet vindbøjtel, leveret af DR i bedste sendetid, skulle blive Thornings folkelige underhåndsserv?
Statsministeren var onsdag den 28. dec. 2011 sidste gæst i DR’s “Året der gik”, og stemningen var særdeles afslappet som det sig hør og bør for den slags programmer.

Den forrige statsminister fejllæste situationen
Forinden havde den forrige statsminister været på besøg. Han glemte dog, at han var forhenværende statsminister, og talte om meningsmålinger, efterlønsreform og egne bedrifter, og missede dermed muligheden for at være ‘han er en af vor egne’. Han optrådte nærmest kålhøgen i sin fejllæsning af situationen.

Den nuværende statsminister ramte tonen i programmet
Efter besøget af den tidligere statsminister, der havde siddet lidt klemt mellem en veloplagt Adam Price og ditto Jan Gintberg, kom turen kort til NATO’s generalsekretær (den endnu mere forhenværende statsminister) og som rosinen i pølseenden til Thorning.

Her faldt small-talken med værterne ikke just på politik, men på gamle branderter, der i ungdommens rus, var endt i Køge i stedet for Ishøj. Thornings indkøbsvaner med mælk, som stadig skal handles ind, blev også berørt inden samtalen faldt på gamle ord, der er på vej ud af det danske sprog.

Anders Lund Madsen kom med en opfordring
Thorning nævnede ’tilfældigvis’ ordet kålhøgen, og ærgrede sig i studiet over, at moden havde forladt det ord som Thorning ellers synes er et godt ord, der er værd at kæmpe for (måske havde hun set den tidligere statsminister og konkluderet sprogligt derpå?).

Det fik studieværten Anders Lund Madsen til at foreslå, at statsministeren indlemmede ordet ‘vindbøjtel’ i den nært forestående nytårstale. Det tyggede Thorning på – uden hverken at afvise eller bekræfte. Men…, hvis statsministeren er snild og modig (og hvad har hun at miste?), så glemmer hun alt om Peter Mogensens lange liste i Politiken over alt det, hun SKAL medtage i nytårstalen, og klemmer ordet vindbøjtel – crazy javist – ind i talen i stedet for!

Året der gik på DR leverede en underhåndserv
Vindbøjtel – midt i nytårstalen? Hvorfor dog det, tænker læseren måske. Svaret ligger lige for. Fordi statsministeren har brug for en lille folkelig sejr og brug for at udvise folkelig lydhørhed. Programmet: “Året der gik“, var netop folkeligt. Det var ikke elitært, det var ikke et sted for meningsmålinger og efterløn og her-kommer-jeg-som-tidligere-statsminister.

Året der gik var hygge og årets sidste brunkager, mens vi så tilbage. En program-pointe som også Anders Fogh Rasmussen fattede, da han mellem Løkke og Thorning, skulle forklare NATO rolle i krigsindsatser.

DR servede Thorning en folkelig underhåndsserv. En underhåndsserv der, hvis Thorning returnerer, kan vise, at hun ikke alene er ‘med på den‘, men også, at hun langt fra er kålhøgen. Thorning kan med andre ord vise, at netop hun ‘er en af vor egne’ – modsat den tidligere statsminister, der floppede nøjagtig samme mulighed ti minutter tidligere i samme program.

Hvad siger Noa Redington?
Om Thorning tør, eller om Noa Redington giver hende rådgivningsmæssig lov, vil nytårstalen vise. Muligheden er lidt crazy, men den er der, og mens vi venter på en afklaring, får du her et link til sproget.dk og ordmuseet, hvor du kan læse mere om ord, der, som vindbøjtel og kålhøgen, tidligere har været hyppigt brugt, men nu er på vej ud af vores sprog.

Share Button
Om Trine Nebel

Trine Nebel

Trine Nebel

Trine Nebel er fastansat på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, hvor hun underviser i og rådgiver om branding, tillid, troværdighed og omdømme. Trine er forfatter til flere bøger, har en master i retorik, en diplomuddannelse i kommunikation og en læreruddannelse bag sig. Hun underviser primært på kurser og videreuddannelser, men stedvis også på DMJX' grunduddannelser. Trine Nebel har rådgivet både staten, kommuner, fagforeninger, organisationer og i det private. Trines passion er at forløse andre afsenderes kommunikative potentiale uanset om dette sker via taler, præsentationer, debatter, sociale medier, TV eller radio. Og uanset om modtagerne er publikummer, borgere, medlemmer, vælgere eller (potentielle) kunder i en virksomhed.

2 Comments

 1. Dit indlæg højner min dag. Jeg er så træt af negative klogeåger, som p.t. braldrer op og laver analyser om dit og dat, de ikke har forstand på overhovedet. Jeg oplevede, som du, nøjagtig de omtalte tre nu- og forhenværende ministre for DK. Løkke ,der totalt missede, med en dum , selvfed attitude, Fogh ,som nu mere er embedsmand, og en statsminister, der morede og hyggede sig som programmet lagde op til.
  Ordet vindbøjtel kunne jo bruges om både Fogh og Løkke, idet den ene vendte 180 gr. på klimaet, ordmæssigt i alt fald, og den anden 180 gr. på efterløn og dagpenge, noget man lovede ikke at røre tidligere.
  Thorning skal nok klare sig og få den folkelige gennemslagskraft, der er brug for. tak endnu en gang.

  • Kære Helle
   Tusind tak for dejlig kommentar! Det giver lidt ekstra energi til at holde bloggen i omdrejninger og – som du selv påpeger – komme med løbende supplementer til de mange andre (navnlig mandlige) kommentatorer!
   Godt nytår – mange hilsner fra Trine.

Skriv et svar