Crowdsourcing på Twitter før Thornings nytårstale

En suveræn majoritet af Danmarks befolkning er ikke på Twitter. Danmarks statsminister er ikke på Twitter. Der findes sågar stadig kommunikatører, der ikke er på Twitter, og som ikke kan se, hvad ‘det medie’ dog kan bidrage med.

Twitter kom med indspark til Thornings nytårtale
Denne blog kredser om politisk kommunikation, taler og retorik. Min niche er derfor ikke at være ekspert på de sociale medier. Men jeg vil gerne kippe med flaget for Twitter, og komme med et eksempel på, hvad Twitter-mediet kan udrette – endda på 2. juledag, 26. december, 2011.

Nytårsaftensdag skal jeg i P1 Formiddag, kl. 9.00 – emnet er nytårstaler. Jeg har forud for programmet besluttet at skrive Thornings nytårstale. Altså dén tale som hun ‘burde’ holde, hvis det var mig, der skulle skrive talen – uden dog at have talt med Helle Thorning-Schmidt på forhånd (en ofte brugt, men ikke anbefalelsesværdig måde at skrive politiske taler på).

For eksperimentets skyld spurgte jeg ud på Twitter, om der var nogle, der havde idéer til, hvad Thorning skulle tale om sin nytårstale? Interessen var ganske overvældende!

30 idéer til hvad Thorning skal komme ind på
I løbet af ni timer 2. juledag myldrede det ind med idéer til, hvad Thorning burde tale om i sin nytårstale. Der kom over 30 idéer som jeg har samlet nederst, der er stof til et helt års taler. Og emnerne spænder vidt, så vidt at de ikke alle kan indgå i den samme nytårstale. For pointen er – hvilket det fleste politikere glemmer i begejstring over at få ordet – at der kun skal være meget få fokuspunkt(er) i én tale.

Fokuser eller gå  i glemmebogen
Når en taler skyder spredehagl, som det fx skete for Thorning på Socialdemokraternes kongres, glemmer publikum budskabet, hvis der altså er et budskab, og taleren er lige vidt. Hvem kan fx huske hvad Thornings budskab var på kongressen i år?
Læren er til at tage at føle på: Fokusér talen og bliv husket, eller spred budskaberne og bliv glemt! (læs mit indlæg om kongrestalen her)

De fleste politikere (og talere generelt) vil så gerne benytte lejligheden, hvor de har ordet, til at nævne alt, hvad de har på hjerte. Fristelsen er stor og straffen proportional. Ingen kan huske talen bagefter. Så hvis Thornings nytårstale – både den hun selv holder på Marienborg den 1. januar 2012, og den jeg skriver for hende – skal huskes, så skal der fokuseres skarpt. Måske er de mange forslag til emner, jeg fik på Twitter, et udtryk for, at Thorning og hendes regering ikke endnu har fokuseret skarpt nok?

Thornings nytårstale her på bloggen
De næste dage er jeg i skrive-mode. Thornings nytårstale lægges på bloggen inden 31. dec. 2011, kl. 9.00, hvor jeg vil nævne talen i P1 Formiddag. Indtil da kan du læse alle de forslag som Twitter genererede til Thornings nytårstale – jeg har oplistet dem i vilkårlig rækkefølge.

Her er idéerne fra Twitter – og et eksempel på hvad Twitter kan bruges til

 • Natur, miljø, bæredygtighed, klimainvesteringer
 • Hvad skal vi gøre ved CO2-problemet?
 • Uddannelse
 • Offentlig transport, betalingsring
 • Udsatte børn og unge, børn der levet i fattigdom, mindre fattigdom
 • Valget, samarbejdet med enhedslisten, oprydningen efter VKO
 • Carstens Hansens sexchikane-sag
 • Krævementaliteten, majoriteten af befolkningen på overførselsindkomst, yde og nye, kollektivt løft, betale sig at arbejde
 • Integration, forfejlet socialpolitik
 • Opgør med bandemiljøet
 • Årets ‘varme’ kartofler
 • En ny politisk start #2
 • En ny vej for velfærdssamfundet, velfærdssamfundet er ikke et tag-selv-bord
 • Euroen
 • Jobskabelse
 • Vækst
 • Forslag til politiske forslag der holdes
 • Ny rets- og udlændingepolitik, udvisninger af børn
 • Undskyldning for at undlade at et mindretal kan kræve en sag undersøgt
 • En udviklingsplan for udkantsdanmark
 • En plan for hvad statsministeren SELV brænder for
 • Statsministeren skal udvise lederskab – uanset at det koster politiske stemmer
 • Fortæl hvad der skal til i stedet for at lytte til hvad folk vil have
 • Undgå yderligere social indignering
 • Indrøm at HTS ikke er en ‘arbejder’, men at hun brænder for velfærdssamfundet alligevel
Share Button
Om Trine Nebel

Trine Nebel

Trine Nebel

Trine Nebel er fastansat på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, hvor hun underviser i og rådgiver om branding, tillid, troværdighed og omdømme. Trine er forfatter til flere bøger, har en master i retorik, en diplomuddannelse i kommunikation og en læreruddannelse bag sig. Hun underviser primært på kurser og videreuddannelser, men stedvis også på DMJX' grunduddannelser. Trine Nebel har rådgivet både staten, kommuner, fagforeninger, organisationer og i det private. Trines passion er at forløse andre afsenderes kommunikative potentiale uanset om dette sker via taler, præsentationer, debatter, sociale medier, TV eller radio. Og uanset om modtagerne er publikummer, borgere, medlemmer, vælgere eller (potentielle) kunder i en virksomhed.

3 Comments

 1. Det spændende ved emnet “Jobskabelse” var faktisk, at Dronningen i sin nytårstale gik Beskæftigelsesministeren alvorligt i bedene. Der er ikke den store forskel mellem hvad Inger Støjberg (med Claus Hjort som forgænger) og så Mette Frederiksen i dag mener om emnet – og det hele blev så i går aftes serveret med endnu et serve-es fra Dronningen.

  Forbavsende at det historiske i en kvindelig statsminister ikke fik plads i nytårstalen, men at pisken i form af såvel geografisk mobilitet som uddannelses- og karrieremæssig forandring godt kunne få en plads i en ellers upolitisk tale…

  Dér skød Dronningen sig vist lidt i foden. Men hun fik da leveret talen, selvom jeg igen i år noterer mig nogle vanskeligheder i oplæsningen. Jeg skulle ellers mene, at en tale der var skrevet af én selv var nem at give, og hun har tidligere været skarpere i leveringen.

  Godt nytår. 🙂

 2. Jeg er selv meget på twitter og synes det har mange kvalteter. Har selv med succes skrevet sidste års sankt hans tale ud fra forslagene jeg fik derfra. Jeg vil dog mene at nytteværdien af din liste er temmelig diskutabel. Mange af dem er selvfølgelig fine nok og nogle har endda ramt ret præcist, f.x. “En ny vej for velfærdssamfundet, velfærdssamfundet er ikke et tag-selv-bord”. Men værdien ved twitter blegner hvis man ukritisk videreformidle hvad som helst. Jeg har i hvert fald svært ved at se nytteværdien i at nytårstalen skulle handle om noget så småt som “Carstens Hansens sexchikane-sag” eller “Indrøm at HTS ikke er en ‘arbejder’, men at hun brænder for velfærdssamfundet alligevel”.

  Godt nytår

  twitter.com/majaajam

  • Kære Maja

   Du har ret i at Twitter ikke kan klare al inventio af idéer (indsamling), og hvis du ser min færdige nytårstale, som bt.dk har bragt og som ligger her på bloggen, vil du også hurtigt kunnet konstatere, at langt de færreste idéer er med. Jeg brugte Twitter til at vise, at mediet kan bruges til corwdsourcing, og er hurtigt til det. Og fordi jeg gerne ville gøre opmærksom på Twitters muligheder.
   Når det så er sagt, er jeg fuldstændig enig med dig i, at visse emner – som Carsten Hansens (måske/måske ikke) sex-sag, intet har at gøre i en nytårstale og heller ikke i andre taler. Men jeg samlede loyalt ind, hvad der var kommet af svar :o)

   Mange hilsner fra Trine.

Skriv et svar