Lars Løkke lavede spin på sine egne i sin landsmødetale

Sikke en skøn dag at nørde med ord. Lars Løkke har serveret dem på et sølvfad for mig til Venstres landsmøde her i weekenden. Hør her…

For 2½ år siden stod jeg her. Præcis her. Bag denne talerstol. Som nyvalgt formand for Venstre – for at takke jer for valget. Og ved I hvad? Jeg begik en fejl. Jeg kom for skade at citere Kim Larsen. Jeg kom til at stille et retorisk spørgsmål fra én af hans mange sange…

Sådan startede Lars Løkkes tale på Venstres landsmøde, og når han valgte at indrømme, at han allerede for 2½ år siden begik en fejl, så vil jeg da benytte lejligheden og følge trop. Ikke fordi Lars Løkke igen har begået fejl (eller, det ved jeg ikke, om han har), men han overså på dagens landsmøde en væsentlig pointe – ja, faktisk flere væsentlige pointer.
Lad os kigge på dem.

Her er hvad Lars Løkke overså i sin landsmødetale

I landsmødetalen sagde Venstres formand nemlig følgende:

Så tag ikke fejl. Spørger I mig, om jeg vil lave Danmark om til et lavskatte-land, så er mit svar nej. Spørger I mig, om jeg ønsker en mindre skattebyrde, så er mit svar ja!

Men ups! Der var vist fire væsentlige pointer den tidligere statsminister overså, da talen skulle skrives:

 1. Han har i adskillelige år været i regering med C, hvor det lille klemte midterpartis mærkesag numero uno – mindre skattebyrde – netop ikke kunne indfries
 2. Der var INGEN der faktisk spurgte om Løkke ville lave Danmark om til et lavskatte-land (altså et trickspørgsmål)
 3. Der var heller ingen, der spurgte om Lars Løkke ønskede en mindre skattebyrde (endnu et trickspørgsmål)
 4. Og… Der findes næppe mange skatteborgere, der – såfremt de blev spurgt – ikke ville svar: JA, til ønsket om en mindre skattebyrde

Der er med andre ord ikke rigtig noget væsentligt i det Lars Lække siger – på nær én ting!

Lars Løkke løber om retoriske hjørner med sine egne
Notér dig ordene ‘ønsker en mindre skattebyrde’… Hold ørerne stive og læs godt med. Den tidligere statsminister sagde ‘ønsker’…!
Det er bare et ønske! Der er ikke tale om noget løfte. Der er tale om varm luft og fugtige, daggamle aviser. Det er ingenting. Eller jo. Det er en kattelem. Det er dén kattelem som Lars Løkke Rasmussen skal ud af, når han en eller anden dag skal forklare, hvorfor ‘rigtige skattelettelser’ alligevel ikke bliver til noget. For det var jo bare et ønske… Det var ikke et løfte og tvivlere kan bare spole tilbage til landsmødet 2011 og tjekke efter. Interessant. Især fordi Lars Løkke reelt aldrig blev spurgt hvad han ønskede sig! Argumentationen er derfor absurd.

Lad os lige få det med retoriske spørgsmål på plads
Og så lige én sidste ting; til landsmødetalen for 2½ år siden, var det IKKE et retorisk spørgsmål at spørge: “Hvad gør vi nu, lille du…?”, når man som i Lars Løkke Rasmussens tilfælde lige var blevet landsformand. Et retorisk spørgsmål er et spørgsmål, man ikke forventer svar på, fordi svaret givet sig selv. Gav det sig selv, hvad Lars Løkke Rasmussen ville for 2½ år siden? Nøøeh, det gjorde det vist ikke. Og han var temmelig længe om at finde ud af det. Helt nøjagtig så længe, at da han endelig fandt ud, HVAD det var han ville – og annoncerede det i nytårstalen 1. januar 2011, så var det for sent…

Ps. Et retoriske spørgsmål ville være at spørge: “Er der nogen der ikke ønsker sig en mindre skattebyrde?”

Share Button
Om Trine Nebel

Trine Nebel

Trine Nebel

Trine Nebel er fastansat på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, hvor hun underviser i og rådgiver om branding, tillid, troværdighed og omdømme. Trine er forfatter til flere bøger, har en master i retorik, en diplomuddannelse i kommunikation og en læreruddannelse bag sig. Hun underviser primært på kurser og videreuddannelser, men stedvis også på DMJX' grunduddannelser. Trine Nebel har rådgivet både staten, kommuner, fagforeninger, organisationer og i det private. Trines passion er at forløse andre afsenderes kommunikative potentiale uanset om dette sker via taler, præsentationer, debatter, sociale medier, TV eller radio. Og uanset om modtagerne er publikummer, borgere, medlemmer, vælgere eller (potentielle) kunder i en virksomhed.

10 Comments

 1. Den nye regering ønsker da en større skattebyrde. Det har den lige dokumenteret. Så retorikken er da ikke helt tom.

  • :o) Ja det har du ret i Christopher, men det er nu heller ikke så meget det politiske indhold – eller mangel på samme – der optager mig, men ordene og deres virkning. Politisk kommunikation er super interessant at kigge efter i sømmene. Fx er det siden blogindlægget i går, gået op for mig, at Løkke slet ikke nævnede noget med Kim Larsen i sin tiltrædelsestale, det var vist noget han ‘kom til’ at skrive ind i talen… Sådan er der så meget :o)

 2. Vil kalde det befriende at en politiker ønsker frem for lover, det er i mine øjne mere troværdigt og stadig en hensigt, selvfølgelig også en kattelem som du kalder det, men en hensigtserklæring er nemmere at løbe fra end et åbenlyst løfte . Men mon man kan vinde et valg på hensigtserklæriger, jeg tvivler. Men det havde nu skabt mindre uro om den nye regering hvis de havde haft en masse ønsker frem for løfter .

  • Kære Jacob
   Jeg er for så vidt enig med dig. Jeg tror også den nye regering var kommet bedre fra start ved ikke så skråsikkert at love SÅ meget. Måske begik de den allerstørste strategiske fejl, da de sagde at Radikale Venstre ‘ikke kunne få ændret et komma’. Sådanne bemærkninger er tudetossede for ethvert parti at komme med. Dels fordi det (heldigvis) ikke sker, at et parti får 90 mandater, og derved kan slippe for dialog med andre, men også fordi det efter min mening er en hån mod demokratiet. Deliberativt demokrati, der er det værdimæssige udgangspunkt for denne blog, hylder mere end noget andet, rådslagning som politisk proces. Kun ved fælles løsninger kan flest mulige borgere genkende sig selv i slutresultatet. Så udmeldingen om ikke at ‘ændre et komme’ er mest tudetosset, fordi det signalerer, at rådslagning og andres meninger ikke vejer det store.
   Mange tak for dit indlæg, og god weekend.
   Venlig hilsen Trine.

 3. Jeg er overhovedet ikke enig. Det er jo ikke andet end forhåndbedømmelse. Lars Løkkes retorik var helt rigtig og helt relevant
  Det er rigtigt skattetrykket ikke er blevet sænket under VK, men det er netop det Løkke tager et opgør med. Det er helt forståeligt at han bruger ordet “ønsker” om en reel nedsættelse af skattetrykket, fordi som han selv siger så skal ideen laves om til en konkret gennemregnet politisk plan først. Når sådan en konkret plan er en officiel del af Venstres politik og det Lars Løkke går til valg på, kan man kalde det et løft. Indtil da er det et ønske. Det giver meget god mening.

  Jeg synes bestemt det er at stramme den at mene Løkke tog røven på sine egne vælgere. Det er et at forhåndsbedømme ham bare fordi den nye Farvel-regering har fejlet groft og er fyldt med amatører (som du prøver at fjerne fokus fra?).

  • Kære Alexander
   Jeg blander mig ikke i om det er fornuftigt eller ej. Jeg forstår godt Lars Løkkes motivation. Og jeg er sådan set enig i, at det er langt mere fornuftigt at udstede ønsker end løfter. Gid flere ville påpege dén forskel, når de første valgkamp. Det ville formentlig føre til mindre politikerlede. Bloggen her prøver at komme med nye og/eller andre vinkler på politisk kommunikation end den gængse politiske journalistik. Retoriske vinkler om man vil. Når der fx laves spin, hvilket sker hver eneste dag, også fra journalisters side, så sker der en fordrejning af tingene. Det er der ikke noget nyt i. Se fx fagbladet Journalisten denne uge, der netop omtaler et speciale fra RUC, der påpeger dette. Men det er ikke helt det samme som at ‘tage røven på sine egne’. Det er mere en snild omgang med ordene, der giver et andet skær end det, der reelt siges. Min passion her på bloggen er fx at påpege sådanne ting. Jeg skriver også om troværdighed og alt muligt andet. Det gør jeg fordi politisk retorik interesserer mig voldsomt, så jeg påpeger når der sker spin eller andre mekanismer, der relaterer sig til retorikkens fagområde. Fx er taler også noget jeg roder i med en lup. Så der skal nok komme stof ’til begge sider’ i salen – det lover jeg :o))
   God weekend fra Trine.

   • Tak og i lige måde

    Men så synes jeg hellere du burde rose Løkke for at være omhyggelig med sine løfter.
    Jeg har selv læst hans tale med et kritisk blik, men faldt over noget andet i stedet og delte det efterfølgende på min væg:

    Samlet offentlig forbrug af BNP
    DK – 58,5%
    SE – 52,9%
    Løkke får det til at lyde som der er 10 procentpoints forskel når der kun er 5,6. Er det ikke at trække den lige lovlig langt rent spinmæssigt?

    Citatet:
    Lars Løkke Rasmussen: “Derfor skal den offentlige sektor ”gå lidt længere på literen”. Og frihed, ledelse og ansvar er det værktøj, vi skal bruge til at fintune motoren. På den anden side af Øresund bruger vores svenske broderfolk godt fem kroner, hver gang de tjener en 10’er, mens vi altså bruger næsten seks” http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/submitViewTableAction.do;jsessionid=9ea7d07d30e336141d7148124ba89cbcf014505462aa.e34OaN8PchaTby0Lc3aNchuMbhaOe0

    Sådan nogle økonomiske facts og spin i forhold til det synes jeg er ret interessant 🙂

Skriv et svar